Povestea CEO-ului ceh care a făcut carieră în IT și o vizită în România

Are o diplomă în agricultură, s-a înarmat cu o doză sănătoasă de entuziasm și cu mult curaj. Își caută un job, să-și facă un rost, ca majoritatea tinerilor proaspăt absolvenți, care, odată ce și-au părăsit „cuibul”, trebuie să învețe să se descurce pe cont propriu. Ne aflăm la finele anilor ‘90, într-o Cehie în continuă schimbare și urmărim povestea lui Milan Zinek, un tânăr căruia îi poți vedea cu ochiul liber linia norocului din palmă. Deși n-ar fi pariat pe o carieră în IT, prima companie care i-a oferit un job a fost un jucător proaspăt în piața de distribuție cu valoare adăugată de sisteme și echipamente IT. Este vorba despre ALEF Distribution, un business căruia Milan i-a dedicat următoarele două decenii din viața sa, fără să fi existat o zi în care să se plictisească ori să nu învețe ceva nou.

Douăzeci de ani mai târziu, ne prezentăm unul altuia, într-una din sălile de conferință ale hotelului Sheraton din București. Aici, tocmai s-a desfășurat un eveniment important pentru compania în care Milan Zinek a crescut și pe care, acum, o conduce. Grupul Alef Distribution, cu afaceri de peste 160 de milioane de euro pe an, prezent în cinci țări din Europa, a intrat pe piața românească, în urma preluării Likeit Solution.

Cine este Milan Zinek

Are 43 de ani, îi place să grădinărească și să se plimbe. A venit de multe ori în București, însă a ajuns numai cu treabă aici. „Aș vrea să vizitez  munții României, am auzit povești extraordinare despre ei”, mărturisește el. Ultima oară a călătorit în Iordania, Petra. Se consideră o persoană obișnuită, iar o zi din viața sa arată cât se poate de normal. Merge la birou, încep meeting-urile, merge la sală, citește mult, iar weekendul și-l dedică familiei, prietenilor și micilor călătorii.

Ce i-ar spune unui tânăr care ar vrea să înceapă un business pe cont propriu? Să nu îi fie frică, să își cunoască așteptările și să nu facă ceva ce nu îi place, doar pentru rezultatele financiare. „Dacă vei lucra doar pentru a câștiga bani, mai bine nu o face. Este foarte important să îți placă ceea ce faci, ca să nu fie un business sortit eșecului”, explică Milan.

Am citit foarte multe cărți de business, dar cel mai mult mi-a plăcut Winning de Jack Welch. (Milan Zinek)

Despre piața în care activează, de la noi, Milan spune că este similară cu cea din Cehia, iar oamenii – cât se poate de asemănători. „Cred că România are un potențial foarte mare de a atrage investitori străini”, adaugă optimistul CEO ALEF.

„Oamenii își doresc de fiecare dată altceva de la cariera pe care o aleg”, îmi spune el. Pe de o parte, sunt cei care vor stabilitate, iar pe de altă parte aceia care își asumă riscuri și preiau responsabilitățile, prin urmare, se văd în funcții de conducere. Pentru el, secretul unei cariere de succes s-a tradus prin multă muncă. „Să ocupi o funcție înaltă într-o companie, nu este vreun miracol. Trebuie să fii muncitor, loial și un pic deștept. Dacă arăți că ești o persoană de încredere, pe care colegii și șefii tăi se pot baza, cu siguranță vei promova. Atât de ușor este”, explică el.

Credibilitate și corectitudine, acestea sunt ingredintele, în opinia sa, care stau la baza unui job bun. „Oamenii îți vor aprecia munca, dacă le arăți că pot avea încredere în tine. Trebuie numai să crezi că ai succes și să faci tot ceea ce îți stă în putință pentru a-l obține. Și vei avea”, mai spune Milan.

În repetate rânduri, a auzit oameni spunând că liderilor le lipsește empatia. „Să empatizezi, esta una dintre calitățile esențiale ale unei persoane aflate în poziție de conducere”, subliniază șeful ALEF.

Îi place ceea ce face, este neobosit, și în permanență gândește noi strategii de creștere a businessului. În timp ce merge la sala de gimnastică, pe stradă, la masă, îi vin idei pertinente, iar realizările se văd. Crede, simplu, că leadershipul este un mod de viață.

„De multe ori, ne amintim deciziile greșite pe care le-am luat de-a lungul timpului. Dacă ești pus în postura de a lua vreo hotărâre și nu ești sigur pe tine, cel mai bine este să nu o amâni. Ia atunci decizia, pentru că altfel vei regreta”, pare să fie sfatul lui Milan Zinek. Și nu uită să adauge un argument din propria experiență: de câte ori a amânat luarea vreunei decizii, lucrurile nu i-au ieșit așa cum a prevăzut.

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

18 thoughts on “Povestea CEO-ului ceh care a făcut carieră în IT și o vizită în România

 1. ella Reply

  Imi plac astfel de articole, din care ai ce invata si astfel te incarci si cu energie pozitiva.

 2. Lorette White Charm Reply

  Imi plac povestile oamenilor care au plecat dintr-un punct marunt al vietii lor si au ajuns prin fortele proprii – Oameni mari. Toate par rupte din carti de dezvoltare personala, insa ma inspira si imi dau curaj.

 3. Aly Reply

  Buna.
  Interesant articol.
  Asta cu amanarea lucrurilor cam asa este. Dar cateodata si deciziile luate in pripa pot fi gresite.
  O seara frumoasa

 4. Claudia Reply

  Da! Asa este! Important e sa faci ce iti place. Asta trebuie sa te mobilizeze si nu obtinerea de castiguri cu orice pret. Atunci cand faci ceva cu pasiune si 12 ore de munca pe zi ti se pare putine.

 5. Lamiita Petre Reply

  “Credibilitate și corectitudine” doua ingrediente care multora le lispsesc si la care contribuie si alesii neamului. Stiu ca in tara asta sunt atatia oameni in fata carora iti ridici palaria, dar plutonul din fata, cei de care te lovesti prima data sunt altii, sunt dintre cei care nu cunosc acesti termeni, alte caractere.

 6. Bianca Ionel Reply

  Ce imi plac oamenii de acest gen si cat de mult ma bucur ca am aflat mai multe despre el. Te rog sa mai scrii articole de acest. Sunt foarte inspirationale.

 7. Oana Alexandru Reply

  Interesant articol 🙂

 8. Lucruri privite de jos in sus Reply

  Nu am azuit de el pana acum, ma bucur ca l-am descoperit cu ajutorul tau. fain articol.

 9. Raluca Brezniceanu Reply

  Desi este modest si spune ca trebuie sa fii doar un pic destept pentru a reusi, faptul ca a terminat studii agricole si lucreaza in IT, dezvaluie mult mai mult despre capacitatile lui cognitive.

 10. Mirabela Reply

  Am observat si eu ca daca esti indecis, mai bine te hotarasti pe loc, altfel amani, amani pana nu mai faci nimic sau ti-o ia altul inainte.

 11. Miss Bear Reply

  Apreciez mult articolele despre oameni de succes. Ne incarca cu energie pozitiva si speranta ca si noi vom putea ajunge unde ne dorim.

 12. DeyutzaBlog Reply

  Avem multi tineri si oameni de succes in Romania, pacat ca sistemul nostru ii cam fugareste

 13. Doina Racoti Reply

  ,,Dacă vei lucra doar pentru a câștiga bani, mai bine nu o face” Cateodata suntem nevoiti….. nu-mi place ceea ce lucrez acum, dar n-am incotro.

 14. Arry Reply

  Foarte fain. De admirat.

 15. Claudia`s Choice Reply

  Apreciez foarte mult oamenii zen si curajosi! Asta e dovada ca totul e posibil, trebuie doar sa vrei!

 16. Rokolla Reply

  Se intampla frecvent sa te orietenzi catre un domeniu si pe parcurs sa descoperi ca ai inclinatii spre altul. Tot respectul pentru astfel de oamnei care se redescopera

 17. Alina Anghel Reply

  Din păcate, sunt putini leaderi care vad lucrurile ca el. Mie îmi place, are o gândire sănătoasă. În firmele în care am lucrat se promovează pupincurismul, nu loialitatea.

 18. Almasan Hadasa Reply

  Felicitari pentru articolul interesant! Imi plac foarte mult oamenii motivati si suprinzator de interesanti. Mereu invat ceva nou din exemplul lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *