Elena Cernătescu, antreprenor: Acolo unde cifrele nu ajută mergi pe intuiție

Până să devină antreprenor în modă, Elena Cernătescu se angajează într-o echipă de client service pe care, patru ani mai târziu, ajunge să o coordoneze. Experimentează mai multe specialzări în marketing și publicitate, acaparează zona de comunicare digitală, se mută în altă agenție la departamentul strategie și apoi urmează o perioadă în creație.

Lucrează foarte bine și în companii conduse de bărbați cât și în cele de femei, dar crede că bărbații judecă mai tranșant. Pentru ei lucrurile sunt fie albe, fie negre, în timp ce femeile au capacitatea de a vedea toate nuanțele de gri și sunt mai empatice, este de părere antreprenoarea. De asemenea, mărturisește că s-ar baza mai mult pe o femeie să rezolve un conflict sau să depășească o situație de criză  în afaceri.

Atunci când înființează firma, alături de sora sa, Alina, coordonează activitățile din opt departamente diferite, și fără să fi trecut prin toate peripețiile amintite mai sus, nu crede că ar fi avut succes. Să crezi doar în vise, fără să ai competențe și oameni de încredere alături este o cale sigură către dezamăgire, îmi explică ea.

Afacerea a pornit-o cu 3.000 de euro împrumutați de la prieteni și cu o proiecție financiară foarte promițătoare. Crede într-un model de business bazat pe creștere organică și producție locală.

 „Atunci când creezi o rochie couture, este important să verifici fiecare detaliu. Nu poți face asta dacă ai o creștere rapidă și dacă produsele sunt lucrate la mii de kilometri distanță”, punctează ea.

În opinia sa, antreprenoriatul feminin înflorește la noi în țară. Românecele sunt foarte motivate să reușească și să fie independente. „Uneori, o motivație puternică este primul pas către antreprenoriat”, adaugă Elena Cernătescu.

Prin prisma businessului învață că este mai bine să faci lucrurile imperfect la timp, decât perfect dar prea târziu sau deloc. Că este ideal să te înconjori de oameni de la care să poți învăța și, în cele din urmă, acolo unde cifrele nu te ajută trebuie să mergi pe intuiție. „Dar prima oară încearcă să te folosești de cifre”, punctează tânăra.

Calitățile unei femei de succes? Perseverența și carisma.

Se vede rar cu familia, dar timpul petrecut împreună este memorabil. De fiecare dată merg împreună într-un loc nou, unde joacă un boardgame pe care nu l-au mai jucat sau gătesc rețete de care abia au auzit pentru masa de Crăciun. Îi place schimbarea și să-i provoace pe ai ei să facă ceva diferit, fiindcă, spune ea, doar așa poți construi amintiri frumoase.

„Nimeni nu are amintiri cu numărul de ore petrecute împreună făcând același lucru”, recunoaște Elena.

Micile sale plăceri? Cafeaua, întâlnirile cu prietenii și „acele momente rare și magice” când întâlnești oameni noi.

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *