Ce legătură au testele pe șoareci cu tine

Imaginează-ți un laborator cu porci de guineea, broaște și orice îi mai face pe savanți fericiți. Adaugă tabloului, din belșug, șoareci. Acum, întreabă-te: De ce aleg oamenii de știință ca subiecți, preponderent, șoarecii? Și de ce ne interesează acest lucru? Ce legătură are un studiu pe șoarece cu viitorul omenirii, de pildă?!

Motivele? Sunt ușor de închipuit: nu există costuri semnificative pentru a-i procura și nici îngrijirea acestora nu face gaură în buzunare. Ba, mai mult. Cercetătorii din toată lumea duc la rangul de vedetă șoarecii pentru că ADN-ul lor este foarte apropiat de al nostru. Mai exact, avem circa 90% din gene exact ca ale șoarecilor.

„Practic? Ești frate cu baconu’!”

Chiar dacă primatele, câinii și porcii, spre exemplu, din punct de vedere genetic sunt mult mai apropiați nouă, testele pe astfel de animale aduc, la pachet, multe bătăi de cap: de la faptul că sunt mai dificil de întreținut și până la chestiuni etice. Prin urmare, dacă-i întrebi, cercetătorii îți spun că se simt mai confortabil să folosească șoareci în studiile lor. În plus, se înmulțesc super rapid. Și, mai mult decât atât, există un motiv cert pentru care testele care măsoară adicția, recompensa și învățarea se fac pe astfel de rozătoare. Comportamentul lor nu se diferă prea tare de al nostru, privind modul în care ne manifestăm motivațiile.

ȘTIAI CĂ…?

  • Șoarecii empatizează cu alți șoareci? Simt stările altui șoarece, ceea ce le afectează dispoziția.
  • Prima clonă a unui șoarece a fost realizată în 2007. A trăit doi ani și șapte luni.
  • Șoarecii se gâdilă atunci când sunt bine dispuși.

 

P.S.: Dacă tot vorbim despre șoareci, ca lectură de weekend, îți recomand: Șoareci și oameni a lui Steinbeck.

– Va urma-

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *