Cardiologul cu o mie de vise

Are 18 ani. Pe Oren îl găsim în armată, în deșert, iar afară…Ei bine, afară tocmai are loc o furtună de nisip. Doarme de la 10 la 4 dimineața într-un cort spațios, cu un singur bec. Este prima sa seară. Comandantul apare brusc și îi cere, atât lui, cât și celorlalte zece persoane aflate în aceeași încăpere, ca până în zori să fie totul curat. Fiecare trebuie, acum, să-și îngrijească pantofii, hainele să fie „lună”, bărbile și mustățile date jos. A doua zi, nu părea să se fi schimbat nimic. Comandantul tace, înghite în sec, iar seara le solicită tinerilor ca fasungul să fie curat, fără nicio urmă de praf. Toți îl cred un pic sărit. Niciunul nu deșurubează becul, însă fiecare începe să aibă grijă de propria persoană. Militarii se bărbieresc, fac glume și își lustruiesc încălțămintea. Următoarea zi, comandantul vine, verifică becul, constată că fasungul este prăfuit. În weekend nimeni nu pleacă acasă. În a patra zi, totul este aranjat la milimetru. Tinerii curați, încăperea strălucește. Trei luni mai târziu, la finalizarea instrucției, Oren i se adresează comandantului: – Ce s-a întâmplat? De ce ne-ați pus să curățăm fasungul? Comandantul îi spune atunci un lucru pe care, medicul de acum, și-l amintește cu sfințenie. „Cu cât ceri mai mult, cu atât obții mai mult. Nu am vrut să curățați becul, ci să aveți grijă de igiena voastră”.

„Și atunci mi-a zis:. Dacă visezi zece vise, obții doar unul, dar dacă visezi 100, obții zece. Cu cât visezi mai mult, cu atât obții mai mult. De asta nu-mi ajunge niciodată ceea ce fac”, îmi povestește medicul cardiolog, Oren Iancovici, din biroul său luminat, de la parterul spitalului Monza. De aici, el conduce Clinicile de Excelență ARES, un business pe care l-a fondat în 2010. Este vorba despre o afacere care înflorește de la an la an. Pentru că spitalul este ocupat în proporție de 80-90%, tânărul antreprenor deja se vede nevoit să trieze și să amâne pacienții, motiv pentru care s-a gândit, și a făcut deja pași în acest sens, la extindere. Recent, a semnat un contract cu o clinică de angiografie din estul țării, tranzacție de circa șase zerouri.

Chiar și în spitalul de pe Tony Bulandra și-a propus să mai deschidă o sală de angiografie, fiind al doilea spital care folosește astfel de metode, după Fundeni, care deține, în prezent, trei săli. „Totodată, vrem miniclinici în multe orașe din România. Curând vom deschide una la Pitești. Tot căutăm spații și clinici ambulatorii mici care se ocupă doar de cardiologie. Este o necesitate la ora actuală să tratezi în supraspecializări. De exemplu, dacă mergi la ginecologie, te tratează doar ginecologi. Asta se vrea și în cardiologie, pentru că momentan nu există”, explică medicul.

Conform spuselor sale, Clinicile de Excelență ARES vor deschide în următorii trei ani în jur de 30 de clinici ambulatorii în întreaga Românie. Mai puțin în Ardeal, fiindcă acolo medicina privată este destul de dezvoltată.

„Pacienții din Deva ajung foarte repede la Cluj, pe când pacienții din Fetești, Buzău… nu prea rămân decât cu Bucureștiul”, spune Oren Iancovici.

Totodată, antreprenorul și-a propus, ca, în viitorul apropiat, să deschidă o companie de management medical. „O necesitate foarte mare în clinicile private de management profesionist. În România nu există o astfel de școală pentru medici. Voi avea propria companie de management și voi prelua clinici medicale mai mari, pentru ca ulteior, după ce le voi crește odată cu oamenii din sistem, să le las profitabile”, povestește el.

Primii pași

Oren a venit în România tocmai din Haifa, Israel, în anii 2000, cu un singur gând. Și-a dorit foarte mult să studieze medicina și l-a atras, în special cardiologia. Știa că la noi este una dintre cele mai bune facultăți de profil.
Viitorul său avea să se contureze într-un cabinet din clinica unui medic israelian, cu afaceri în România. Acesta, când i-a descoperit spiritul antreprenorial, a pariat pe atuurile sale și i-a oferit o cameră în care urma să-și gândească un business „de zile mari”. Fiind rezident, nu putea da consultații, ci doar să interpreteze holterele pe care le punea. Atunci, a început să caute medici colaboratori. Nu i-a fost deloc ușor, dar în final a reușit să aducă de partea sa medici prestigioși. Și…odată cu ei, pacienți. Dacă în 2008 avea o echipă formată din cinci doctori, iată că acum, în 2017, are peste 40 de angajați.

Timpul trece, își spune Oren în gând. „Cum nici eu nu-mi dau seama, nici voi nu vă dați că o să împliniți curând 40 de ani, apoi 50, apoi 60…Și atunci…Atunci, când ajungi la o vârstă, îmi spunea recent un pacient, nu te mai uitți înainte, ci înapoi. Și te întrebi: Măi, dar ce-am lăsat în urmă? Eu am lăsat pacienți, un business, o echipă…Și simt că nu îmi este suficient”, recunoaște medicul cardiolog.

El crede că dacă un om simte că poate, poate și mai mult, iar în România este un avantaj foarte mare. „Sistemul privat îți permite să te dezolți. Mediul de afaceri este în continuă expansiune. Aici, legile….fiscalitatea… toate sunt permisive. Oamenii nu văd lucrurile acestea, dar eu, când văd câte taxe se plătesc în Anglia.. Sau în Israel. De exemplu în Israel ai taxe totale de 45% pe afacere, iar în România dacă plătești 10% la finalul anului poți să te dezvolți”, explică Oren.

„La final, totul se rezolvă. Orice problemă ai, aceasta are o soluție. Trebuie să faci lucurile bine și correct”.

Profil de antreprenor

Se trezește la 5:30-6 dimineața, aleargă o oră, își duce copilul la școală, merge la clinică, iar munca se termină între 6 și 10 seara, depinzând de activitatea de zi cu zi. Deși pare să aibă o carieră de invidiat, Oren Iancovici nu are tot timpul din lume. Este și manager și medic, iar responsabilitatea sa este de două ori mai mare. Și toate acestea, merită. „Merită pentru că sunt rezultate. Creștem, iar eu observ și cum se văd serviciile noastre la consumatorul final. Este, într-adevăr un stres, dar timp am, fiindcă sunt încă tânăr. Cu cât muncești mai mult, crești și trebuie să muncești și mai mult”, mai spune el. Una dintre problemele cu care se confruntă este aceea că este foarte greu să găsești oamenii potriviți pe care să îi angajezi. „Rata de șomaj este mică în România și nu găsești prea ușor personal. Oamenii caută să facă bani rapid și cu muncă puțină, iar orice interviu în industria noastră începe de la mii de lei. Este foarte dificil. La un moment dat, am văzut potential într-un tânăr student, pe care l-am angajat direct după ce a terminat facultatea pe un salariu mai mic. În trei luni, pentru că valorează, aproape că i-am dublat salariul. Dar este foarte greu să găsești oamenii așa”, explică fondatorul Clinicilor de Excelență ARES.

Sfaturile medicului

Oamenii nu prea au grijă de sănătatea lor. Nu își respectă prea tare corpul. Fumează, mănâncă mult prea mult și ajung chiar și la 90 de ani și nu au nimic, cu toate că medicina zice că nu e un mod de viață sănătos. Aici, genetica contează foarte mult. „Totuși, la orice conferințe merg, le sugerez oamenilor să fie respectuoși cu propriul corp, cu propria viață. Dacă fumezi, știi că faci rău. Dacă mănânci cartofi prăjiți cu ceafă de porc, o data pe zi, știi că nu e în regulă. Poți urca pe scări, să mergi cu metroul, să ieși la plimbare măcar o oră pe zi”, recomandă Oren Iancovici.

Conform spuselor sale, este de preferat ca dimineața să facem mișcare, pentru că atunci sistemul hormonal este mult mai odihnit. „Discuțiile purtate dimineața sunt mult mai ok, nu ați observat că seara se vorbește mai mult despre probleme? De dimineața, de cele mai multe ori, sunt discuții interesante. Dacă ești o persoană pozitivă, ți se vor întâmpla multe lucruri bune. Totul, dar totul, în această lume are o soluție. Dacă ești un om optimist treci peste tot”, mai spune el.

Și alte vorbe, care merită menționate, din cadrul interviului:

„Ca medic nu poți spune că ai vreo realizare anume… Sunt pur și simplu rezultatele muncii pe care le faci. Atunci când îți vezi pacienții după o perioadă de timp că se simt mai bine și că trăiesc mai bine, este cea mai mare realizare a oricărui medic”.

„Mănâncă puțin și fă mult sport. E ok să mănânci și de 4 ori pe zi, dar puțin. Ideea e să scoți pâinea de tot, noi nu suntem făcuți să mâncăm pâine. Și carnea! Să o scoți din meniu cât de mult poți”.

„Este o plăcere să alergi. Sfaturi pentru cei care abia se apucă de alergat? Să începi prima data cu 10 minute, după o lună cu 20, apoi vei alerga fără probleme”.

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

27 thoughts on “Cardiologul cu o mie de vise

 1. Ana maria ivan Reply

  Minunat sa cunosti astfel de oameni! Felciitari! Mama mea merge la aceasta clinica si este minunata!!

  • Bianca Dobrescu Reply

   Mă bucur să aud că ai avut o experiență plăcută cu această clinică :).

 2. Vali Gabriel Reply

  Niște sfaturi foarte bune, ceva din ce scrie mai sus toți știm, dar nu facem nimic în privința asta. Preferăm, în frunte cu mine să știm ce este o viață sănătoasă dar totuși o ținem pe-a noastră.

  • Bianca Dobrescu Reply

   Vali,

   Am observat că de multe ori avem nevoie să ne spună cineva, din nou, lucruri pe care le știam deja, doar pentru a ni le aduce aminte. Poate e ca un semnal de alarmă 🙂

 3. Patricia Lidia Reply

  Sora mea este studenta la medicina, i-am trimis acest articol. Avem atatea de invatat de la toti cei din jurul nostru, ma bucur mult cand citesc si despre oameni care ies in evidenta si prin altceva decat cancan la TV!

  • Bianca Dobrescu Reply

   Patricia,

   Avem de învățat de la tot ceea ce ne înconjoară 🙂

 4. cherryqueendee Reply

  sfaturile pe care le primesti atunci cand te formezi sunt foarte valoroase si trebuie sa stii sa le folosesti in dezvoltarea ta. Felicitari pentru toate realizarile de pana acum. 🙂

  • Bianca Dobrescu Reply

   Sigur că da. Felicitări medicului? 🙂

 5. Alexa Reply

  Wow, ce om! Jos palaria in fata acestor oameni care au venit la noi in tara si fac minuni…si dezvolta medicina si o duc la standarde inalte 🙂 felicitari si tie pentru ca ne faci cunoscut un astfel de om…e foarte bine de stiut pentru ca nu intinerim ;;) Te pup cu drag si la cat mai multe articole de genul! ???

  • Bianca Dobrescu Reply

   Mă bucur că ți-a plăcut materialul meu, Alexa :). Mulțumesc frumos!

 6. Deea Reply

  Foarte utile sfaturile medicului. Ar trebui sa ma apuc si eu de alergat… 😀

  • Bianca Dobrescu Reply

   Deea,

   Go for it! 🙂

 7. Claudia`s Choice Reply

  De sfatul cu alergatul ar trebui sa tin si eu cont!

  • Bianca Dobrescu Reply

   Now or never :D!

 8. Bianca Ionel | Blogger Iasi Reply

  Îmi place foarte mult articolul-interviu și toate sfaturile pe care le-a oferit domnul doctor. E plăcut să vezi ce oameni deschisi sunt si cât de mult își doresc să ne facă să fim sănătoși și să nu ajungem la ei cu probleme. Felicitări și mulțumim pentru că ai prezentat un astfel de om.

  • Bianca Dobrescu Reply

   Bianca,

   Îți mulțumesc pentru feedback :). Este, într-adevăr, foarte plăcut să vorbești cu toți oamenii și să le asculți poveștile.

 9. Codruţa Romanţa Reply

  Ce medic fain! Şi la propriu şi la figurat! Ce este de apreciat, e faptul că medicii străini se stabilesc la noi în ţară pentru a se dezvolta şi a face o carieră, iar ai noştri pleacă peste hotare…ciudată viaţa asta!

  • Bianca Dobrescu Reply

   Da, e un pic diferit. Una e să ai posibilitatea să îți deschizi propriul cabinet privat, alta să lucrezi în sistemul de stat, ca medic.

 10. Loredana Reply

  Foarte fain!!! Apreciez oamenii care isi aleg meseriile cu gandul la a ajuta, nu a la face bani…de fapt, nu a le lua banii, mai mult decat e necesar – if you know what i mean! 🙂

 11. Loredana Reply

  Foarte fain!!! Apreciez oamenii care isi aleg meseriile cu gandul la a ajuta, nu a la face bani…de fapt, nu a le lua banii, mai mult decat e necesar – if you know what i mean! 🙂

  • Bianca Dobrescu Reply

   Loredana,

   Cred că toți ne gândim, mai mult sau mai puțin, și la partea financiară atunci când începem un business.

 12. ella Reply

  Oameni inzestrati care muncesc pentru ceea ce cred si nu se plafoneaza, cam asta ne dorim de la toti medicii din Romania.

  • Bianca Dobrescu Reply

   🙂

 13. adndefemeie Reply

  Aşa oameni să tot întâlneşti! M-a derutat un pic pasajul de la început, dar l-am înţeles pe parcurs. Felicitări multe pentru munca depusă!

  • Bianca Dobrescu Reply

   Mă bucur. Mulțumesc frumos :)!.

 14. Raluca Brezniceanu Reply

  Astept deschiderea unor astfel de miniclinici care sa aiba diferite specializari si in orasele mai mici din tara. De ce sa mergi sute de kilometri pana la Bucuresti, sa cheltui bani pe cazare, transport, bani care ar trebui sa-i folosesti cautandu-ti si gasindu-ti sanatatea. Ma bucur ca exista astfel de antreprenori cu o viziune larga asupra dorintelor si necesitatilor noastre.

 15. Rokolla Reply

  Cred ca este foarte greu sa devii medic si pentru asta ai nevoie de-o minte agera si de invidiat. Apreciez persoanele capabile care realizeaza lucruri de acest gen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *