Profesorul care îi învață pe profesori

E toamnă în Iași. Un soare obosit îmi încălzește obrajii, în fața hotelului Unirea unde port discuții serioase despre filme și cărți și tot ce-mi mai face sufletul să zburde, iar interlocutorul meu e un tip trecut de prima tinerețe, pasionat de științe exacte care are trei pisici. Vlad? E de la o publicație cunoscută, scrie mult și bine și îl citesc de multă vreme. S-a întâmplat să ne nimerim și să ne ținem de urât și de această dată, până ce, la ultimul etaj al clădirii va începe Gala Scopus Awards, în cadrul căreia vor fi premiate rezultatele excepționale ale cercetătorilor români.

Atunci când ajungi la astfel de evenimente, pare un pic improbabil să nu dai peste oameni nemaipomeniți cu care să povestești despre Carl Sagan și stele, boți înzestrați cu inteligență artificială sau cele mai recente descoperiri în domeniul educației. Aici, l-am cunoscut pe Marian Ilie. El este conferențiar universitar doctor la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic. Debordează de energie și, își amintește cum de mic copil a fost fascinat de potențialul de învățare pe care îl are omul. De aceea, a încercat continuu să învețe și, poate mai important decât atât, a învățat să îi învețe pe ceilalți să o facă, devenind astfel „profesor de profesori”. (O meserie la care tânjește din liceu și care pare să i se potrivească mănușă.)

Poate că de multe ori te-ai întrebat ce deosebește un profesor bun de unul mediocru. E firesc, și de multe ori ne îndreptăm gândurile în altă parte înainte să fi găsit răspuns. Dintr-o discuție cu Marian Ilie realizezi că P A S I U N E A face diferența. Dar nu e suficient să fii pasionat, dacă nu ești perseverent.

Dacă vei avea ocazia să îl cunoști îți va spune că nu trebuie să renunți niciodată la visul tău, fiindcă doar aceia care își întrerup activitatea la un moment dat eșuează în a-și îndeplini scopul. Și că O R I C E   E S T E   P O S I B I L.

„Un copil dintr-o familie medie, de muncitori, dintr-un oraș mic de provincie, visează să ajungă și el profesor universitar și își dă silința. Perseverând și învățând, în final reușește să facă ceea ce și-a propus. Atât timp cât îți dorești să faci ceva, cu siguranță vei reuși”, mărturisește acesta.

Cea mai mare realizare a sa? Scrierea, câștigarea și implementarea proiectului Universitaria, care a strâns în România experți în educație și în cercetare din vreo șase state (Anglia, Italia, Germania, Norvegia, USA, Scoția) ca traineri și a avut un grup țintă de peste 600 de cadre didactice din țară din 30 de Universități. Despre proiect, spune el, este unul pilot, care are menirea de a arăta mediului universitar românesc că este nevoie de pregătire atât pentru a face cercetare într-un mod profesionist, cât și că se poate preda mai bine. „Este practic singurul proiect făcut pe acest aspect în România, combinând cele două dimensiuni ale cadrului didactic universitar: predarea și cercetarea”, explică el.

În seara aceasta mi-a spus că îl doare să vadă că, în România, încă se mai face educație după ureche și că el visează la un învățământ românesc cu adevărat fundamentat științific, pentru a crește accesul copiilor la un învățământ de calitate. În opinia sa, este nevoie mai mult decât oricând ca cercetarea educațională să conteze și specialiștii în educație să se unească și să se orienteze pe învățământ.

Cât despre Timișoara… Aici, crede Marian Ilie, sunt foarte multe oportunități, iar doi din șase tineri cercetători sunt chemați să lucreze în multinaționale.

La ceremonia de decernare a premiilor Scopus, care a avut loc pe 26 octombrie, la Iași, au participat peste 80 de reprezentanți ai universităților, instituțiilor de cercetare și înalți funcționari publici, precum și Ministrul Cercetării și Inovării.

Featured image photo credit: Cole Keister

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *