La intersecția dintre „la ce ești bun” și „ce îți place să faci”

Take it easy. Be more flexible. Enjoy life. Dacă am avea la dispoziție mașinării cu care să ne întoarcem în timp, Mihaela Stănel, fondatoarea MS Konszult, s-ar sfătui să se bucure un pic mai mult de viață. Ea recunoaște că a luat lucrurile în serios cam timpuriu. Și, până la 30 de ani a fost destul de setată să facă lucrurile cât mai bine… Ceea ce nu te ajută de fiecare dată. „Este important să te întrebi cât mai des cine ești și unde îți este locul, dacă îți este bine …dacă vrei un pahar de apă”, mărturisește Mihaela.

Copil fiind, a vrut să fie pe rând doctor, ambasador, pentru ca în cele din urmă, prin ceea ce a făcut fie pe cont propriu, fie în cadrul diverselor organizații să devină „interfață”, „transmițător de mesaj” sau chiar „mijlocitor de relații comerciale”. Mai întâi a cochetat cu traducere-interpretare, apoi marketing, management de proiect și vânzări. Apoi? A făcut consultanță pentru firme suedeze interesate de piața românească, a oferit suport pentru dezvoltarea internațională și, de câțiva ani se concentrează pe dezvoltarea pieței BI (business intelligence) în țară. A fost un drum cu suișuri și coborâșuri, cu o perioadă de creștere accelerată dar și cu alta plină de căutări, pentru că să îți găsești un mediu în care să crești frumos sau o echipă cu care să te potrivești nu este tocmai „floare la ureche”.

Mihaela Stănel spune că, pentru ea, o carieră de succes este atunci când faci ceea ce îți place și mai ai și sentimentul, cu confrimare în realitatea scriptică, financiară, că dai înainte, că reușești să construiești valoare. Secretul? Să descoperi intersecția dintre „la ce ești bun” și „ce îți place să faci”. „Și să stai cât mai mult acolo”, mai spune ea.

Cât despre succes...acesta este despre depășirea temerilor mai mari sau mai mici, a traumelor mai vechi sau mai noi. Iar ingredientele cheie pentru a-l dobândi sunt naturalețea și conectarea la comunitate și la natură (un fel de „common sense”), explică antreprenoarea.

În ceea ce privește antreprenoriatul feminin în România, Mihaela  crede că dacă va fi încurajat pe baze solide, cu idei autentice și cu pasiune 100% vom fi pe drumul cel bun. „Văd și imitații și forme fără fond, dar cu spirit civic și common sense putem să încurajăm autenticul, valoarea, iar restul se va auto-anula în timp… sper”, punctează ea.

O femeie de success în primul rând e femeie: simte, miroase, are grija de ea; Apoi, știe la ce e buna si ce îi place să facă și continuă, perseverează. Ulterior, încearcă noi idei. Ea este un bun networker și un leader înnăscut. Are grijă de oamenii din echipă și de acasa la nevoie, are concedii normale și se bucură de viață; Experimenteza, se instruiește. (Mihaela Stănel)

Ce a învățat prin prisma businessului? În primul rând, că nu trebuie să pornești singur/ă la drum. Ai nevoie de încă o persoană. „Ideal ar fi 2”. Apoi, pentru a reuși în afaceri trebuie să înțelegi în detaliu subtilitățile pieței în care lucrezi. „Dacă îți place ceva, continuă până în pânzele albe și dă-ți și a doua sau a treia șansă. Nu se termină totul cu primul business”, ne sfătuiește Mihaela Stănel. De asemenea, mai spune ea, sunt puține lucruri alb sau negru, de obicei sunt multe nuanțe de gri. Cât despre flexibilitate, acum, antreprenoarea crede că poate fi o modalitate de supraviețuire. „Inovarea și autenticitatea vin bonus”, conchide Mihaela.

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

2 thoughts on “La intersecția dintre „la ce ești bun” și „ce îți place să faci”

  1. Neli Pripis Reply

    Un articol interesant. Succes în continuare!

  2. Iuli Reply

    Într-adevăr cred că aceasta este “rețeta” pe care ar trebui să o folosim cu toții. Prea mulți funcționari plictisiți prin birouri și prea multe persoane fără entuziasm. Ocupâdu-te de ce îți place și avâd și aptitudini în domeniu creează mai multă valoare pentru ceilalți și o viață mai bună pentru tine tine însuți. Interesantă ideea articolului. Sper să citesc mai multe în genul acesta pe viitor 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *