„If you want to go fast, go alone.”

Pasiune? Matematica. Ascultă preponderent country. Îi plac Sibiul, Brașovul și Clujul. A început să facă business în România prin anii ’90. Acum, o săptămână stă aici, alta în țara de baștină, Grecia.

Johnny Cash, Linda Rostand, Kenny Rogers, Shania Twain – sunt nume care figurează în playlistul său. Îți dă o stare foarte mișto să întâlnești un om cu aceleași gusturi muzicale ca și tine, de care afli absolut din întâmplare. Pintre înghițituri de ceai roșu african, Haris Zachariades îmi amintește că „dacă vrei să înaintezi cu repeziciune, trebuie să o faci singur, totuși, dacă vrei să ajungi departe, trebuie să fie alături de alții”.

Prima data, a venit în România în perioada comunistă și își amintește un București întunecat, lipsit de toate panourile publicitare. „În prezent, arată totul foarte diferit”. Apoi, în 1995, el a identitifcat o oportunitate de business în domeniu software aici. Șapte ani mai târziu, compania înființată pe meleagurile noastre era vândută cu succes. Suprinzător sau nu, România nu era o piață nouă pentru afacerea pe care o conduce acum, SoftOne România. Existau deja peste 50 de clienți în 2012, iar țara devenea tot mai atractivă petru business, așa că a decis să facă pasul cel mare și să deschidă sucursala din București, care a devenit între timp hub operational pentru întreaga Europă. Astăzi, SoftOne se laudă cu afaceri de peste 20 de milioane de euro in Europa și 5 sucursale din care gestionează operațiunile în regiune.

Secretul? Inovația și Calitatea! Trebuie să vrei să îți perfecționezi produsele și serviciile non-stop – practic să fii nemulțumit în permanență! E singura cale prin care te poți diferenția pe piața gata-gata să te înghită în orice moment.

„If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” E ideea după care Haris Zachariades își conduce compania și pe baza căreia SoftOne România a decis să facă business: prin parteneri. A creat o comunitate în lumea IT care lucrează împreună pentru un mediu de business mai sănătos, care va atinge cele mai înalte stadarde în cel mai scurt timp.

Cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată a fost de la tatăl său, care i-a explicat că nu trebuie să îi preia opiniile niciodată. Că sunt două ființe diferite, care își formează singure păreri. Al doilea? „Să nu accepți niciodată favoruri, pentru nimic. Muncește pentru tot ceea ce vrei să obții”, recunoaște Haris Zachariades.

Încă de mic a fost pasionat de matematică și tehnologie. Studiile post universitare le-a făcut în Marea Britanie, într-o perioadă în care englezii nu erau prea ospitalieri. Nu s-a gândit niciodată să preia businessul tatălui său și nici să pornească o afacere în UK.  Atunci când și-a terminat studiile, s-a întors în Grecia, unde a decis să se specializeze în dezvoltarea de soluții software. Crede că singurul mod de a avea succes este să muncești din greu. „Adesea munca grea a depășit talentul. Dacă vrei să ai succes, aceasta este cheia”, subliniază el.

Cele mai grele decizii pe care a trebuit să le ia? Toate au avut de a face cu oamenii. „Este greu să hotărăști dacă vei face un parteneriat cu o persoană, dacă vei face business cu o alta sau dacă îți vei concedia unul dintre angajați”.

„Ține minte: Dacă nu ai o viață personală echilibrată, vei da rateuri în business!”, este de părere CEO-ul SoftOne România.

Apreciază foarte tare timpul petrecut în familie și cu prietenii. Nu-i place să vorbească prea mult la telefon, iar în 2007 a început să scrie pe un blog. Asculta foarte des radio la acea vreme, și spune că nu a apreciat deloc cum jurnaliștii de la postul respectiv comentau absolut orice, de la parfumuri și până la muzică sau politică. „Le dai microfonul în mână și ei încep să-ți vorbească despre orice. Dar din ce postură? Nu așa se face”, a adăugat Haris Zachariades.

CEO-ului SoftOne România îi place la nebunie să se plimbe prin Herăstrău și regretă că în Grecia nu sunt parcuri ca la noi. În încheiere, să-l ascultăm pe Cash.

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *