Going green

Dezastrele de la Cernobîl și Fukushima ne-au arătat, de-a lungul timpului, cât de periculoase sunt, în fapt, reactoarele nucleare și nu doar pentru zonele în care se află, ci pentru întreaga lume. Ca soluție, în prezent, se vorbește despre energia regenerabilă.

Sunt în Marriott, la o conferință organizată de BERD. Oficialii anunță cu acest prilej lansarea unui program prin care se vor finanța „investițiile verzi”. Beau o cafea amară și ascult cu interes, poate, după mult timp, cum reprezentanții instituției și-au propus ca până în 2020 să folosească cam 40% din investițiile anuale pentru finanțări destinate reducerii impactului schimbărilor climatice.

Malmo. Mă uit atent cum fiecare, pe rând, își schimbă locul, preluând cuvântul și povestind viitorul „grandios” pe care îl va avea România. Vom avea o Românie VERDE. Ei, să nu exagerăm. O parte din țară, verde. Și, în sala asta spațioasă doar Malmo îmi trece prin minte. Cu panourile lui fotovoltaice, cu investițiile sănătoase în ecologizare, cu arhitectura care îmbină spectaculos istoria cu viitorul. Suedezii pare că știu mai bine decât noi că lumina solară este gratuită. Și, poate că nu și-au încălzit niciodată apa în butoiul din curte să-și facă duș cald, pe seară, în „fundul grădinii”, dar aici, cei circa 300.000 de locuitori și-au propus să consume energie regenerabilă în proporție de 100% până în 2030.

Stunning Footage Captured From Inside A Fusion Reactor

Malmo este al treilea oraș ca mărime din Suedia. Aici, costul de trai este destul de ridicat, iar din punct de vedere educațional, putem spune că este un oraș ofertant. Deși arată extraordinar, mai ales pentru că multe clădiri și-au păstrat din aspectul de Ev Mediu, nu asta este ceea ce-i aduce recunoaștere pe plan internațional. Ci, mai degrabă, modul în care își folosește resursele de energie regenerabilă, având un singur scop: Malmo vrea să devină unul dintre principalele orașe ecologice din lume. Pentru a reuși să-și atingă țelul, cu toții au fost de acord să-și schimbe stilul de viață. De exemplu, localnicii reciclează în proporție de 96%, iar ceea ce nu poate fi refolosit este ars într-o instalație de transformare a deșeurilor în energie pentru încălzire centralizată. Totodată, suedezii din Malmo au acoperișuri verzi și autobuze care circulă pe biogaz,  și în școli se servește mâncare organică. Dacă arunci o privire, zona metropolitană din oraș este echipată cu energie produsă exclusiv din surse regenerabile locale. Soare, vânt și apă. Atât. A, și biogazul. Tot aici, clădirile sunt gândite să fie eficiente energetic, iar dependența de mașini din zonă a fost eliminată. Tot în cartier, cât vezi cu ochii… paturi de plante, frunze pe pereți, iazuri, arbori mari și tufișuri.

Malmo este unul dintre orașele suedeze în care s-au instalat cele mai multe panouri fotovoltaice. Încă din 2001, municipalitatea a încurajat achiziția unor astfel de instalaţii, care au o putere de circa 500kW. Investiția în energia solară este cu adevărat un pas importannt în reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor energetice. Și atunci, te întrebi… ce face ca Suedia să fie atât de diferită? Cum de își reinventează orașele industriale și utilizează cu succes energie regenerabilă? Dar Suedia nu este lider în acest sens. Nemții sunt cei mai implicați, ca națiune, în instalarea panourilor fotovoltaice și vor ca, până în 2020 să atingă o producție a energiei alternative de circa 35%. Până în 2050? Să devină 100% autonomi față de combustibilii fosili. Cu patru ani în urmă, chinezii erau lideri globali detașat în producția panourilor, cu 60% din piața internațională. În 2005, Spania a fost prima țară care a reglementat instalarea obligatorie a panourilor solare fotovoltaice la toate construcțiile noi.

O companie de electricitate din Noua Zeelandă este prima instituție care a permis vreodată clienților să aleagă diferite branduri de energie în funcție de preț, impactul asupra mediului și parteneriatele avute cu alte firme. Asta se întâmpla în 2014 și este vorba despre Powershop, un business a cărui filosofie este de a proteja și a susține mediul.

 

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

9 thoughts on “Going green

 1. Raluca Brezniceanu Reply

  Anul trecut, prin martie, secretarul de stat in ME anunta ca Romania isi atinsese tinta propusa pentru anul 2018 de energie din surse regenerabile si chiar avea un surplus pe care il putea ceda altor tari, dar …..ca de obicei la noi exista si un dar, de aceasta data acesta consta in faptul ca Romania nu are contacte si proceduri in acest sens. De atunci n-am mai auzit nimic ca s-ar mai fi miscat ceva in acest domeniu, dar este posibil ca eu sa nu fiu suficient de informata. Practic, pe unde am calatorit prin Europa am vazut multe parcuri eoliene, iar in Romania n-am prea vazut, excluzand pe cele dezafectate de pe Semenic. Sper ca suntem pe drumul cel bun si ma bucura faptul ca pana acum am reusit sa ne atingem obiectivul asumat in fata Uniunii Europene.

 2. Xaara Novack Reply

  De acum incolo atunci cand spune cineva o Romanie VERDE mi-l imaginez pe nenea ala din nush ce oras, care a vopsit in VERDE gardul din jurul blocului, sa nu dea urat…ca se ofilise…
  Restul sunt vise…urate pentru politicienii de acum…

  • Bianca Dobrescu Reply

   Băi nu știu ce care nene zici 😛

 3. Codruţa Romanţa Reply

  Nu ştiu ce să zic! Cred că ar fi cam greu de implementat aşa ceva la noi în ţară, cu toate că ar fi o investiţie sănătoasă! Pe mine de mult mă bate gândul să-mi pun “dotez” gospodăria cu panouri solare, doar pentru a scăpa de facturile mari de la electricitate…

  • Bianca Dobrescu Reply

   … ar fi?

 4. Alexa Reply

  Foarte interesanta intentia lor si articolul tau… Ei chiar pot face asta… populatia lor este diferita de a noastra si doritoare de schimbare – dar si noi am inceput sa recliclam…ce e drept cam timid inca… dar ne trebuie o campanie mai buna in acest sens si poate intr’un viitor mult mai indepartat vom devenii Si noi verzi! Pupicei! ?

 5. Ioana A. Reply

  Suedia este îîntr-adevăr o țară foarte evoluată. Am fost vara trecută la Malmo, fooaaaarte mișto!

  • Bianca Dobrescu Reply

   😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *