Cum să faci o primă impresie care să aibă impact

kawasakiUnii oameni produc fericirea oriunde se duc, alții atunci când pleacă, scria Oscar Wilde. Un adevăr general, adică. Și sunt convinsă că nu-ți va lua mult să-mi dai măcar trei exemple de persoane care atunci când se îndepărtează de tine, îți luminează ziua. Tocmai de aceea, astăzi, mi-ar plăcea să facem un exercițiu de memorie și să-mi numești trei oameni care atunci când intră-n contact cu tine, îți schimbă și ție starea de la bine, la mai bine. Acum, m-aș bucura dacă ți-ai face timp, două minute, să-i analizezi un pic, să le cauți, cumva, arma secretă. În urma acestui exercițiu, ce a scris Guy Kawasaki în volumul „Încântare”, nu numai că te scutește de timp ci îți și explică niște lucruri pe care le știai deja, doar că sertărelul cu informațiile nu mai fusese accesat de prea mult.

„Patru elemente creează o impresie bună: zâmbetul, îmbrăcămintea, strângerea mâinii și limbajul”, explică Kawasaki. El a fost evanghelist șef la Apple și este co-fondatorul revistei Alltop.com și managing partener la Garage Technology Ventures. Guy Kawasaki acordă o mare importanță zâmbetului. El crede că dacă vei zâmbi, la primul contact cu altă persoană, vei reuși îndată să te faci plăcut, pentru că zâmbetul transmite un mesaj clar privind atitudinea ta. „Lipsa zâmbetului creează premisele pentru multe interpretări, dând impresia de țâfnă, atitudine rezervată și supărare”, punctează el. Astfel că, dacă ai o zi proastă, mai bine nu îți programezi vreo întâlnire de business pe parcursul acesteia, fiindcă riști să zâmbești fals, iar asta nu-i va face pe oameni să te placă.

 • Un zâmbet fals presupune folosirea doar a mușchiului zigomatic – acela care pornește dinspre falcă și ajunge în colțul gurii. Este un mușchi ușor de controlat, iar asta determină un zâmbet fals. În timp ce, zâmbetul a la Clooney, folosește mușchiul orbicularis oculi. Acest mușchi înconjoară ochiul și te face să ai ochii întredeschiși atunci când zâmbești, producând acele riduri de expresie. (pagina 43, Publica, traducere de Anda Sebeși, 2012)

 

guy

 

„Atunci când te întâlnești cu oamenii, gândește te la lucruri plăcute, pornește motoarele mușchiului orbicularis oculi și fă acele riduri din jurul ochilor atât de adânci, astfel încât să poată ține apa în ele. Numește-le în schimb linii de zâmbet, dacă asta te face să te simți mai bine. Și, de dragul zâmbetului tău, renunță la tratamentele cu Botox și la operațiile estetice faciale”, este de părere Kawasaki.

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.

6 thoughts on “Cum să faci o primă impresie care să aibă impact

 1. Raluca Brezniceanu Reply

  Eu stiam ca la chinezi acele linii de expresie se numesc “linii de bucurie”, se vede ca Kawasaki are origini asiatice, dar atunci cand pornesc deja catre obraz se transforma in “linii de tristete” si cand se indreapta catre barbie se schimba in “linii de durere”. Diagnosticul facial are o istorie bine documentat in China si dateaza de mii de ani, banuiesc ca studiile dl Kawasaki se intemeiaza pe acesta.

 2. Rokolla Reply

  eu cred ca cel mai bine este sa fii natural si sa zambesti doar daca dspozitia iti permite pentru ca un zambet fals se cunoaste

 3. Bianca Reply

  Din punctul meu de vedere, indiferent dacă ai o zi bună sau nu, ca și lider trebuie să ai puterea de a îți gestiona emoțiile și de a nu le lasă să te influențeze vizibil în relațiile cu cei din jur. La final toți suntem oameni, nu putem afișa un zâmbet mereu, dar putem să transmitem celor din jur încredere și prin profesionalismul cu care alegem să lucrăm.

 4. Bloggerissa Reply

  Pare foarte interesanta cartea mentionata. Imi plac mult cartile de la editura Publica, de business, branding & co. Momentan citesc “Gandire rapida, gandire lenta”, despre decizii si despre sistemele care conduc modul nostru de a gandi. Chiar o recomand 🙂

 5. Raluca Reply

  Nu de putine ori mi s-a zis ca fac riduri in jurul ochilor cand zambesc. Azi am aflat ca e de bine, si o sa ma bucur data viitoare cand imi va spune cineva asta. O sa citesc si cartea 🙂

 6. Georgiana Sabina Reply

  Interesanta carte , nu am auzit de ea .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *