Bogdan Bocșe împreună cu alți antreprenori din domeniul computer vision și al inteligenței artificiale au lansat DeepVISS – primul hub românesc și standard tehnic care promite să dea un boost inovării și interoperabilității în toate ramurile Computer Vision

Bogdan Bocșe împreună cu alți antreprenori din domeniul computer vision și al inteligenței artificiale au lansat DeepVISS – primul hub românesc și standard tehnic care promite să dea un boost inovării și interoperabilității în toate ramurile Computer Vision, la nivel internațional.

În prezent, Computer Vision, inteligența artificială și automatizarea schimbă lumea în mod semnificativ și ireversibil. „Ne oferă tuturor mai multă autonomie, mai mult acces la produse, servicii și informație. Dacă acum 15-20 de ani, soluțiile de recunoaștere facială erau accesibile doar instituțiilor guvernamentale și corporațiilor, în 2018 o astfel de soluție poate fi dezvoltată de o echipă de câțiva oameni ingenioși și pasionați”, spune Bogdan Bocșe, membru fondator DeepVISS.

De ce este nevoie de democratizare în AI și Computer Vision

Însă, odată cu avantajele pe care automatizarea le aduce, vine și responsabilitatea oamenilor de a se informa, de a înțelege regulile noii lumi.

Această nevoie de a înțelege, măcăr la nivel elementar, principiile și capabilitățile din computer vision și inteligență artificială nu mai este rezervată doar persoanelor care lucrează în domenii tehnice, adaugă el. Dacă în urmă cu 70 de ani, înțelegerea modului în care funcționează un televizor era rezervată unor experți, acum 20 de ani, înțelegerea capabilităților unui calculator sau ale unui dispozitiv de calcul mobil era rezervată cunoscătorilor și pasionaților. Cu toate acestea, tehnologia a avansat cu pași repezi și la ora actuală aproape oricine poate opera un televizor, un smartphone sau un laptop – cu acces la Internet. „În mod similar, în următorii 10-15 ani, frecvența și ritmul în care vom interacționa cu soluții de inteligență artificială și computer vision va fi atât de sporit încât înțelegerea elementară a acestor unelte va deveni o precondiție a alfabetizării funcționale pentru generația următoare”, explică Bogdan Bocșe.

Dezvoltatorii DeepVISS vor să se asigure că tehnologiile de computer vision sunt folosite responsabil și în beneficiul societății, facilitând tehnic respectarea normelor GDPR (General Data Protection Regulation).

Dacă aruncăm o privire asupra investițiilor pe care le aloca Statele Unite și China în domeniu, observăm cum principala amenințare împotriva democratizării în Computer Vision este reprezentată de monopol. Mai precis, doar câteva firme mari își permit să facă acum cercetare și dezvoltare la nivel înalt în Computer Vision. Prin urmare, DeepVISS vine cu o soluție pentru a ajuta și startupurile să se afirme în domeniu, permițând, astfel, tuturor dezvoltatorilor să integreze mai ușor componente dezvoltate individual, reutilizându-le în același timp pe cele comune cum ar fi: baze de date, interfață grafică, interfață de integrare – API. Totodată, același standard oferă oportunitatea integratorilor și clienților să adopte mai multe tehnologii Computer Vision cu efort minim pentru configurare.

Avantajele pe care aceste tehnologii le pot aduce în automatizare, în eficientizarea afacerilor și în îmbunătățirea experienței clienților nu pot fi trecute cu vederea. Noi credem că acest tip de tehnologie trebuie făcut accesibil unei game cât mai largi de firme, de la IMM-uri, până la corporații, pentru a ne asigura la nivel societal că avantajele și oportunitățile de îmbunătățire sunt în mod echitabil distribuite pe piață și ”, explică fondatorii DeepVISS.

Computer vision și AI sunt unelte care pot înclina balanța mult în favoarea acelora care vor folosi astfel de soluții, spune Bogdan Bocșe, co-fondator DeepVISS și VisageCloud. El adaugă faptul că democratizarea oricărui domeniu constă în asigurarea accesului într-un mod facil, convenabil și rentabil la tehnologie, atât pentru cei care vor să cerceteze și să dezvolte componente tehnologice, algoritmi de computer vision, dar și pentru cei care vor să le folosească: integratori, bănci, retaileri sau instituții publice.

„Concret, prin aderarea mai multor dezvoltatori la un singur standard de comunicație și reprezentare a informațiilor văzute de Computer Vision se poate realiza o integrare mai eficientă și se poate evita dezvoltarea acelor module comune mai multor aplicații (căutare în baza de date, interfața cu utilizatorul, interfața de integrare cu alte soluții)”, explică Bogdan.

De asemenea, prin standardizarea felului în care un calculator descrie ceea ce vede, se deschide un orizont larg de aplicații noi care pot corela informații despre obiecte și evenimente de mai multe tipuri. Spre exemplu, folosind DeepVISS, o aplicație ar putea analiza simultan traficul pietonal și rutier, dar și dependențele dintre cele două.

Ce este DeepVISS

DeepVISS este o comunitate non-profit preocupată cu agregarea informațiilor despre capabilitățile și cerințele din zona de computer vision, dar și cu realizarea unui standard deschis, care poate fi preluat sau folosit de orice dezvoltator, furnizor sau client.

„Concret, treaba noastră e sa fim la curent cu ultimele inovații din domeniul computer vision și să ne asigurăm că sunt specificate în standard. Ca activități conexe, putem menționa consultanța oferita partenerilor pentru îmbunătățirea, extinderea și eficientizarea soluțiilor lor”, lămurește Bogdan Bocșe.

Înscrierile în comunitatea DeepVISS se pot face de pe site-ul https://deepviss.org .  Comunitatea numară deja 8 parteneri înscriși, interesați atât de utilizarea, cât și de îmbunătățirea standardului. Din zona de cercetare și dezvoltare, la efortul de standardizare iau parte CrowdLens, SecurifAI, AIception și VisageCloud. Ca integratori și parteneri comerciali, participă Next2U, Telize, Full Screen Digital și CustomeRules.

La nivelul comunității, DeepVISS pune la dispoziție un forum pentru dialoguri legate de inovații în toate ramurile Computer Vision, stimulează inovarea prin schimburi de idei sau experiențe între comunitatea de cercetare și liderii din industrie care implementează soluții AI și de Computer Vision și susține o viziune etică în domeniu. „Considerăm că este o parte a misiunii noastre fundamentală de a educa comunitatea cu privire la utilizarea etică și preocupările generale ale AI: corectitudinea (lipsa prejudecăților), protecția datelor și transparența”, conchid ei.

În perioada 7 mai – 8 iunie 2018, Bogdan Bocșe a participat la Guerilla Camp. O competiție dedicată startupurilor cu „antreprenoriatul în sânge”. Din 211 propuneri de proiecte, 136 au trecut de preselecție și au fost jurizate în direct, în timp ce 67 au fost votate de către public. VisageCloud, soluția software de recunoaștere facială s-a clasat pe locul 9, fiind unul dintre cei 15 finaliști ai concursului.

VisageCloud folosește algoritmi de inteligență artificială pentru a recunoașterea persoanelor în funcție de trăsăturile faciale. Testele realizate pe un eșantion de 50.000 de persoane au demonstrat o acuratețe de 99.1

Facebook Comments

Lucrez în presă. Am colaborat cu Bursa, Business Cover și Forbes, iar în prezent scriu pentru Capital. Totodată, semnez și în revista semnebune.ro și pe leadersreunited.com. Am studiat filosofia, sunt pasionată de știință, beletristică, distribuții Linux și programare. Pentru detalii, vă stau la dispoziție pe bianca@aicisescrie.ro.